3 spagetti recept egy postban
Írta: Street Kitchen blog - 2016-08-02 10:33

A spagetti a világ egyik legjobb találmánya, nálunk pedig a konyha elképzelhetetlen egy nagy adag spagetti tészta nélkül. Sokszor egyszerű, 10 perces verziókat készítünk belőle, de a brutális, órákon át készülő ragukhoz is tökéletes hordozófelület. A lényeg, hogy al dentére, azaz fogkeményre főzzétek, és persze az, hogy ezt a 3 receptet mindenképp próbáljátok ki.

spagetti.jpg

Spagetti sütőben sült zöldségekkel

sultzoldseges_spaghetti.jpg

Paradicsom, hagyma, fokhagyma, olívaolaj: egy szimpla paradicsomszósz hozzávalóiról van szó, de ha ezeket nem egy fazékban rotyogtatjuk, hanem sütőben sütjük meg, akkor egészen új ízeket kapunk eredményül. A paradicsom és a hagymák lesült, pirult íze egyszerűen fenomenális!

  • 250 g spagetti tészta
  • kb 3 ek olívaolaj
  • 15 szem koktélparadicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek balzsamecet (opcionális)
  • Só, bors

A paradicsomokat, a cikkelyekre vágott lilahagymát és a fokhagymagerezdeket egy hőálló tálba dobjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, ha van otthon, akkor egy kis balzsamecettel is, sózzuk, borsozzuk és 200 fokos sütőben kb fél óra alatt megsütjük. Ezután egy burgonyanyomóval, vagy jobb híján egy villával összenyomkodjuk a zöldségeket és beleforgatjuk a frissen kifőtt tésztát az így kapott mártásba. Parmezánnal, olívaolajjal és bazsalikomlevélkékkel tálaljuk.

Citromos-csirkés spagetti

csirkes_spaghetti.jpg

Ebben már van hús, de azért még mindig a lazább darabok közé tartozik. Egy kis csirkehús, egy kis citromos-tejszínes mártás és máris szép az élet.

Hozzávalók:

  • 250 g csirkemell filé
  • 250 g spagetti tészta
  • 350 ml tejszín
  • 1 citrom lereszelt héja és leve
  • mokkáskanálnyi szerecsendió
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • só, bors

Kevés olajon lepirítjuk a csíkokra vágott csirkehúst. Felöntjük a tejszínnel, majd beízesítjük: belereszeljük egy alaposan megmosott citrom héját, majd belefacsarjuk annak levét is. Belereszeljük a szerecsendiót, hozzáadjuk a finomra aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk és kb. 30-40 percig főzzük. Ezután a frissen kifőtt tésztára szedjük.

Marhahúsos-baconos-sörös spagetti (extrém finom)

baconos_marhahusos_soros_spaghetti.jpg

Evezzünk komolyabb vizekre. Ez egy igazán brutális, férfias kaja, aminek a receptje amúgy elég könnyen memorizálható: mert fél kiló tészta, fél kiló hús és fél liter sör kell hozzá. Meg még egy pár cucc, nézzétek!

Hozzávalók:

  • 1 nagy vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 500 g darált marhahús
  • 8 szelet bacon
  • 6 ek passata di pomodoro (passzírozott paradicsompüré)
  • 1 ek worchestere szósz
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • 0,5 l sör
  • só, bors
  • olívaolaj

A tálaláshoz:

  • 500 g spaghetti
  • Parmezán
  • frissen tört bors
  • pár csepp olívaolaj

Tipp: ha még durvábban szaftos élményre vágytok, akkor használjatok darált sertés és marhahúst fele-fele arányban!

 A kockákra vágott bacont kevés olajon pirítani kezdjük, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát. Ha a hagyma is pirult egy kicsit, jöhet a fokhagyma, ezután pedig a darált marhahús, amit fehéredésig pirítunk a hagymás-szalonnás alapon. Hozzáadjuk a passzírozott paradicsompürét, majd felöntjük sörrel és jöhet az ízesítés: worchestere szósz, só, bors, kakukkfű, babérlevelek. Legaláb egy órán át főzzük, de 3 órás főzéssel lesz igazán isteni finom.

Ha a ragu elkészült, az al dentére főzött spagettire szedünk belőle, megszórjuk parmezánnal, vagy pecorinoval és bezabáljuk kulturáltan elfogyasztjuk.

tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr928928944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentek