Ünnepi calzone szaftos kacsaraguval
Írta: Street Kitchen blog - 2016-11-30 21:42

Pizzatészta, benne egy fantasztikusan szaftos kacsaragu - ha akarod street food, ha akarod késsel-villával elfogyasztott ünnepi fogás. Ez a Zé-féle karácsonyi calzone!

Karácsonyi calzone

calzone2_1.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 1 tk só

A kacsaraguhoz:

  • 1 db (kb 38 dkg) hízott, bőrös kacsamell filé
  • 25 dkg szárnyas máj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 25 dkg gomba (pl shimeji és bébilaska vegyesen, vagy sima barna csiperke)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ág friss rozmaring (vagy szárított)
  • 3-4 ág friss kakukkfű (vagy szárított)
  • 4 cl brandy
  • 10 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1 nagy teáskanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál keményítő
  • 1,5 dl víz

calzone2_2.jpg

Gyorsan összedobjuk a pizzatésztát: a langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felfut. Keverőtálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és ráöntjük az élesztős vizet, majd az egészből 10 perc folyamatos lassú fokozatú dagasztással szép elasztikus tésztát gyúrunk. Letakarva félrerakjuk kelni egy órára szobahőmérsékleten.

Közben megcsináljuk a calzone töltelékét: a kacsamellnek leválasztjuk a bőrét, amit kis kockákra vágunk és egy forró serpenyőbe dobjuk. Kiolvasztjuk a zsírját és ropogósra sütjük a pörcöt, amit félreteszünk egy tálba. A zsír 2/3-részét szintén félretesszük (zsíros kenyérnek jó lesz az), a maradékot pedig jól felforrósítjuk és lepirítjuk benne a megtisztított gombát. Hozzádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és a vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd ha ezek szépen megpárolódtak, rádobjuk a csíkokra vágott kacsamellet is. Átforgatjuk és sóval, borssal, finomra aprított rozmaringgal és kakukkfűvel ízesítjük. A megtisztított májat kockára vágva a raguhoz adjuk a zöldborsóval együtt, még egyszer ízesítjük sóval-borssal és az egészet addig pároljuk, míg a máj teljesen elkészül, de még szaftos és lágy marad. A ragut félretoljuk a serpenyőben, és az üresen maradt felületen lepirítjuk kissé a paradicsompürét, rászórjuk a keményítőt és az egészet felöntjük a vízzel. Összeforgatjuk és rottyantunk rajta egyet, hogy jó kis szaftja legyen a ragunak. Töltelék: pipa!

calzone3.jpg

A megkelt pizzatésztát kidobjuk egy belisztezett munkalapra, lecsípünk belőle egy kis darabot (ebből lesz az elhagyhatatlan karácsonyi dekor), a többit pedig négy darabba vágjuk. A negyedekből kis bucikat formázunk és lefedve újabb 10 percig kelesztjük. A bucikból belisztezett felületen vékony korongot formázunk, a közepére kanalazunk a kacsás raguból, megszórjuk egy kis pörccel és a tésztát félbehajtjuk. Körben lenyomkodjuk és 2-3 centinként összecsípve teljesen lezárjuk, hogy sütés közben ne nyíljon ki a calzone. Lekenjük kevés vízzel kikevert tojással, majd a maradék kis tésztát kinyújtjuk és egy mézeskalács formával kivágjuk a dekort. Ezt ráhelyezzük a calzonéra, lekenjük tojással és a lehető legforróbb fokozaton felhevített tepsire dobjuk (vigyázzatok vele!). Hőmérséklettől függően 10-15 perc alatt kész lesz a calzone, a gyönyörű aranybarna színből tudni fogjátok, hogy ez mikor következett be. Rögtön, forrón kell tálalni!

 

tovább

A bejegyzés trackback címe:

http://streetkitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr4511989822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentek